MIÓD RZEPAKOWY – to wiosenny miód, jeden z pierwszych, które nasze pszczoły przynoszą po zimie do pasieki. Wywozimy je na pola rzepaku tuż przed początkiem kwitnienia tejże rośliny, na przełomie kwietnia i maja. W bliskim sąsiedztwie naszej pasieki są kilkudziesięcio hektarowe obsiewy rzepaku, dzięki czemu możemy uniknąć zbyt nadmiernego przepszczelenia terenu i zapewnić sobie obfite zbiory. Wszystko oczywiście uzależnione jest od kapryśnej w ostatnich latach pogodny – niskie temperatury uniemożliwiają bowiem wylot pszczół z uli oraz zbiór.
Miód rzepakowy jeszcze w stanie płynnym ma kolor słomkowy, jednak jego charakterystyczną cechą jest bardzo szybka krystalizacja spowodowana bardzo dużą ilością glukozy. Wtedy też zmienia nie tylko konststencję ale i barwę na białokremową. W smaku zaś jest bardzo słodki, o intensywnym zapachu kwitnącego rzepaku, który niestety dość szybko słabnie w wyniku utleniania się naturalnych olejków eterycznych, zawartych w nektarze.

Lecznicze właściwości miodu rzepakowego:

  • Ten rodzaj miodu ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w staniach wyczerpania fizycznego i psychicznego
  • Glukoza zawarta w tym miodzie po wchłonięciu do krwiobiegu wzmacnia siłę skurczów mięśnia sercowego oraz rozszerza naczynia krwionośne, przyczyniając się tym samym do lepszego zaopatrzenia serca w tlen i składniki odżywcze
  • Stosuje się go w infekcjach górnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie gardła i błony śluzowej nosa
  • Pomaga wątrobie w odtruwaniu organizmu oraz w przemianie tłuszczów
  • Łagodzi kasze i stymuluje układ odpornościowy
  • Przyśpiesza gojenie i bliznowacenie ran.

Zamów nasz MIÓD RZEPAKOWY i odkryj jego dobroczynną moc!