MIÓD WIELOKWIATOWY – zbierany jest przez pszczoły z różnych roślin uprawnych, kwiatów a także ziół. Jest to najczęściej spotykana odmiana miodu i cechuje go różnorodność składników oraz smaków – wszystko zależy od tego z pyłku których roślin powstał. Miód z roślin wiosennych w stanie płynnym jest jasny, ma przyjemny delikatny zapach kwiatowy i łagodny smak. Natomiast miód pochodzący z nektaru roślin letnich takich jak lipa, facelia błękitna czy gryka, jest znacznie ciemniejszy oraz odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem. Urozmaicony krajobraz Jury Krakowsko-Częstochowskiej sprzyja obfitym zbiorom tego rodzaju miodu.
Lecznicze właściwości miodu wielokwiatowego:
- Miód wielokwiatowy polecamy szczególnie alergikom uczulonym na pyłki roślin.
Regularne spożywanie miodu pozwala chorym na uodpornienie się na pyłki alergeny
Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu
Zaleca się jego spożywanie w profilaktyce chorób serca, w problemach z wątrobą i z funkcjonowaniem układu pokarmowego
Posiada właściwości antybakteryjne
Warto spożywać go jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżonej odporności
Miód wielokwiatowy zawiera sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.
Zamów nasz MIÓD WIELOKWIATOWY i przekonaj się o jego właściwościach!