Zdjęcie ukazuje dwa produkty z naszej pasieki o które pytają coraz częściej nabywcy.

Pyłek pszczeli jest zbierany przez owady w czasie ich wędrówek po kwiatostanach, odkłada się na tylnych odnóżach a dzięki poławiaczom zainstalowanym we wlotach do uli odzyskujemy je w czystej postaci. Pozostaje go tylko oczyścić we wialni, osuszyć, zmrozić i jest gotowy do spożycia

Znaczniej bardziej odżywcza substancja, zwana pierzgą dla badaczy produktów pszczelich jest uznana za jeden z najdoskonalszych produktówzawiera ponad 250 najbardziej wartościowych biologicznie komponentów aktywnych (w tym aż 28 aminokwasów) oraz wszystkie istniejące witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H). Jest też bogata w białko, węglowodany, a także kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy, mikro i makroelementy oraz szereg innych, nie mniej dobroczynnych, istotnych dla organizmu składników.

Pierzga to także pyłek jednak przetworzony przez pszczoły i upakowany w ramki pszczele, to pokarm dla nowych pokoleń owadów.

Badania laboratoryjne ekstraktu pierzgi, przeprowadzone przy Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, wykazały pozytywne działanie wspomagające w profilaktyce oraz leczeniu nowotworów, a w szczególności glejaka. W trakcie testów stwierdzono, że stosowanie pierzgi pod postacią ekstraktu odgrywa znaczącą rolę w ogólnej profilaktyce antynowotworowej! Podczas badań wyodrębniono jej składniki działające przeciwrakowo, nazywane ogólnie polifenolami.

Coraz więcej osób chcących zapobiegać chorobom nowotworowym sięga po produkty pochodzenia pszczelego w ramach profilaktyki. Warto zaznaczyć, że taką opcję powinny rozważyć w szczególności osoby, które mają w najbliższej rodzinie przypadki zachorowań na raka, ponieważ skłonność do zapadania na niektóre rodzaje nowotworów jest dziedziczna. Pierzga pszczela znajduje również zastosowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie i cukrzyca. Pierzga przyjmowana w odpowiednich dawkach zwiększa wydzielanie insuliny, a więc wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi. Badania wykazały też, że u osób z nadciśnieniem zażywających pierzgę pszczelą dochodziło do obniżenia ciśnienia krwi nawet o 10%. Nie bez znaczenia jest też niezwykle korzystny wpływ pierzgi na naszą witalność, lepszy wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawę wzroku i morfologii oraz łagodzenie objawów alergii.

No Comments Yet.

Leave a comment

Przepisz kod antyspamowy *